Skip to content Skip to footer

Maak je eigen ‘stok’brood.

Een van de grootste simpele geneugten van het leven… Luchtig, heerlijk brood gebakken boven een kampvuur. Op onze kampen koken we vaak buiten op onze eigen kampvuurtjes. Je eigen brood maken is dan niet alleen heel gezellig maar ook heel lekker!

Het is echt zo’n goed gevoel om te genieten van vers brood dat je zelf hebt gemaakt terwijl je geniet van de schoonheid en kracht van de natuur! En het is een geweldige activiteit waar iedereen samen van kan genieten. Voedsel voor de ziel!

Hoe maak je het deeg?

De mix is heel eenvoudig, combineer gewoon bloem, gist, suiker, water, olie en zout. Het is niet nodig om het te kneden, gewoon mengen tot het een vast geheel vormt. Ons recept maakt gebruik van kopjes, dus je kunt het gemakkelijk afmeten als je aan het kamperen bent. Geen weegschaal nodig! Je maakt best eerst je deeg, laat het deeg wat rijzen (ongeveer 1 uur) en dek het af, terwijl je je kampvuur maakt. 

      • 1 theelepel gedroogde gist
      • 1 theelepel suiker
      • 2 ½ kopjes ( 300 g ) bloem
      • ⅞ kopje ( 200 ml ) warm water
      • 2 eetlepels ( 30 ml ) olijfolie
      •  theelepel zout

Kies het juiste stokje voor je brood!

De beste stokjes om boven een kampvuur te koken zijn lang genoeg om ze op een comfortabele afstand van het vuur te houden. Rond de 1,5 meter is goed. Je kunt ze ook steunen met een steen om het koken gemakkelijker te maken.

Vers gekapt groenhout is goed omdat het vochtiger is en niet zo snel verbrandt. Strip de schors met een scherp mes, van je af gericht. 

Omdat het hout in contact komt met voedsel, is het een goed idee om een stok te kiezen van een niet giftige boomsoort. Probeer fruitbossen zoals appel, peer, pruim of beuk, eik, tamme kastanje, esdoorn, berk, notenbomen, etc. 

Discutabel zijn de dennen. Dit is harshoudend hout en theoretisch heb je dan kans op petroleumhoudende rookwolken.
Echter in Scandinavië wordt veel dennenhout gebruikt om vis en worst te roken.

 

Je brood bakken op een stokje

  • Met bebloemde handen het deeg even een bal van maken.
  • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en verdeel het in 8 stukken.

Je stokbroden vormgeven

  • Begin met het deeg uit te rekken tot een strook en rol het dan in een lange worstvorm.
  • Draai een strook om het uiteinde van je stokjes. Knijp het deeg indien nodig samen om het uiteinde vast te zetten.

Koken boven een kampvuur

Vlammen zijn verleidelijk, maar vaak te heet en kunnen branden. U wilt een mooie gelijkmatige warmte zodat uw brood van binnen licht en luchtig is en van buiten bruin en knapperig. Jammie!

Blijf het brood draaien zodat je alle kanten gelijkmatig bakt.

  • Houd of steun je stok boven het vuur.
  • Kies een plek boven hete sintels voor het beste resultaat.
  • Blijf draaien tot alle kanten bruin zijn.
  • Geniet van je vers gebakken brood!

 

 

1 Comment

Laat een reactie achter

Ronduit voor
Iedereen

Adres
Ronduit VZW
Gentweg 10, 9890 Vurste
 
Rekeningnummer: BE76 7350 5994 7095
BTW nummer: BE 0782.550.765
Laat van je horen

Nele: +32 496 29 23 70

Nieuwsbrief

Webdesign door FrostyWebs © 2024. Alle rechten voorbehouden

Tim+32 495 44 26 02
Nele+32 496 29 23 70
Simon+32 472 27 89 43